Nieoczywiste kawowe przepisy z ekspresów De’Longhi

Choć jest to fakt dość mało znany, kawa jest paradoksalnie jednym z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni. Napar można nie tylko zaparzyć na nieskończoną ilość różnych i czasami bardzo zaskakujących sposobów – bywa on również często wykorzystywany w innych przepisach. W ten sposób możemy przygotować kawowe lody, kawowe sosy do mięs, a nawet… kawowy makaron!

Dziś chcielibyśmy przedstawić kilka nieoczywistych przepisów, w których przygotowaniu pomoże Ci ekspres De’Longhi.

Oczywista nieoczywistość

Wydawać by się mogło, iż przygotowanie kawy przez ekspres De’Longhi nie jest niczym dziwnym. W końcu urządzenie to służy właśnie do tego celu. Warto jednak podkreślić, iż dzisiejsze ekspresy potrafią również przyrządzić kawę, której wcześniej nie dało się zaparzyć w tego typu urządzeniach. Tak więc na przykład ekspres De’Longhi PrimaDonna Elite Experience pozwoli nam na zaparzenie kawy cold brew, która w normalnych warunkach musi być macerowana w zimnej wodzie przez ponad 12 godzin. Warto o tym wiedzieć chociażby w ramach ciekawostki!

Źródło: Unsplash.com

Affogato

Słowo affogato oznacza z języka włoskiego “utopiony” i to właśnie w ten sposób można najlepiej oddać to, na czym polega ów przepis. Lody topi się bowiem w pojedynczej porcji mocnego, aromatycznego espresso, które nadaje lodom cudownego smaku. Przepis jest nadzwyczaj prosty: wystarczy ekspres De’Longhi i lody śmietankowe (lub o dowolnym innym smaku – warto eksperymentować!). Gałkę lodów oblewamy pojedynczym espresso, a następnie całość posypujemy wybranymi przez siebie dodatkami (w tej roli idealnie sprawdzają się wiórki czekoladowe i orzechy, współgrające z nutami smakowymi obecnymi zazwyczaj w kawowych mieszankach do espresso). Ten elegancki deser można wykonać w zaledwie kilka minut, a jego smak jest nie do ocenienia. Jeśli chcemy, by lody nie topiły się od razu, a bardziej nasiąkały smakiem, warto zamrozić gałkę w miseczce na kilka godzin, a następnie oblać ją mniejszą ilością espresso dopiero kilka minut po jego zaparzeniu.

Źródło: Pexels.com

Mięso i kawa? To się łączy!

Choć kawa kojarzy nam się raczej z deserem, kto powiedział, że trzeba być ortodoksyjnym! Do meksykańskiego chilli dodaje się często kilka kawałków gorzkiej czekolady, więc czemu nie spróbować z kawą? Kawa ze swoimi ciężkimi i intensywnymi nutami idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów – w ten sposób można wykorzystać ją w przepisie na pieczeń w sosie kawowym! Tu również przyda nam się ekspres De’Longhi, w którym zaparzymy pyszne, aromatyczne espresso. ⅔ szklanki kawy łączymy w małym garnku z ⅓ kostki masła, dodajemy kilka kropelek sosu Worcester, cytryny, łyżeczkę cukru i dużą łyżeczkę musztardy, a całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się masła. Kiedy zaczynamy piec naszą pieczeń, podlewamy ją częścią sosu z każdej strony. Resztę przelewamy do eleganckiego dzbanuszka. Gdy przygotujesz taką potrawę swoim gościom, gwarantujemy, iż będą nie tylko zaskoczeni, ale również zakochani w tym nieoczywistym przepisie. 

Esencja włoskości – kawowe tagliatelle

Czy jest coś bardziej włoskiego niż makaron? Naszym zdaniem odpowiedź jest prosta: tak, jest jeszcze kawa. Jednak czy może istnieć coś bardziej włoskiego od połączenia tych dwóch rzeczy? Naszym zdaniem z tym będzie dosyć trudno. Postanowiliśmy więc zaproponować przepis na takie właśnie połączenie. Całość zaczyna się prosto: automatyczny ekspres De’Longhi parzy za nas kubek kawy, a my przygotowujemy w tym czasie składniki: szklankę mąki, 2 jajka, łyżeczkę oliwy, sól. Trzy ostatnie mieszamy widelcem z mąką, a następnie zaczynamy ugniatać rękami, dodając kawę wolnym strumieniem (z przerwami). W razie potrzeby do ciasta można dodać wody lub mąki, chcemy jednak, by było ono elastyczne. W tym celu warto odstawić je na 20 minut do lodówki zawinięte w folię, a po tym czasie rozwałkować, pozostawić na kilka minut, zwinąć w rulon i pokroić na paski. W tym celu można rzecz jasna wykorzystać maszynę do makaronu, która sprawi, iż będzie on wyglądał jak z najlepszej restauracji. Całość oprószamy lekko mąką – makaron jest już gotowy. Niektórzy uwielbiają kawę ze śmietaną, czemu więc nie zrobić kawowego makaronu z sosem śmietanowym? Nastawiamy garnek z wrzątkiem (na makaron), a w tym czasie łączymy na patelni 50 gramów masła i 250 mililitrów chudej śmietanki na małym ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje. Wtedy wrzucamy makaron do garnka i odcedzamy po kilku minutach (świeży makaron gotuje się dużo szybciej), zostawiając trochę wody po gotowaniu, którą dodajemy do sosu wraz z makaronem. Całość posypujemy szczypiorkiem, pieprzem, solą, mieszamy i… gotowe!

Ekspres De’Longhi – możesz więcej!

Tym artykułem mieliśmy na celu pokazać, iż nawet prosty ekspres De’Longhi daje potencjał do zamienienia naszego domu w elegancką restaurację. Tymi kilkoma prostymi przepisami zaskoczysz nie tylko swoich gości, ale przede wszystkim również siebie. Warto próbować nowych rzeczy i odkryć kawę na nowo, wykorzystując ją w nieoczywisty sposób. Smacznego!

Artykuł promocyjny.

Archiwum: czerwiec 2023
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
Kupowanie biletów online

Kupowanie biletów online: Przewodnik od A do Z

Następny artykuł

Jak otworzyć plik ZIP – zrozum i opanuj kompresję danych

Zobacz też